Proiecte

Program  finanțat de Fundația Vodafone Romania prin programul Connecting for Good

Proiect: „Împreună pentru sănătate”- Telemedicină pentru pacienți din zona rurală

Finanțator : Fundația Vodafone România prin programul Mobile for Good
Beneficiari: Persoanele vârstnice cu boli cornice și alte  probleme de sănătate, din mediul rural
Localizare:  în județul Timiș- în localitatea Ghilad și Sânpetru Mare și în județul Caraș-Severin – în Bocșa
Anul lansării: 2015
Buget: 420.075 lei
Scopul proiectului: Realizarea și testarea unei soluții de telemedicină, în județele Timiș și Caraș  Severin, pentru pacienții cu afecțiuni cronice, dar și cu alte patologii, din zona rurală.

 

Problema:

  • 2/3 din totalul costurilor serviciilor de sănătate = costuri generate de bolile cronice
  • 80% din aceste boli și complicațiile acestora ar putea fi prevenite prin programe de prevenție și monitorizare

Lipsa unor servicii medicale sau a medicilor specialiști din afara marilor orașe, și efortul deplasărilor, fac ca multe persoane din mediul rural să nu își permită consultații preventive pentru menținerea stării de sănătate.

 

Soluția:

Realizarea și testarea unui centru de telemedicină pentru diagnosticarea și prevenire bolilor cronice și a altor patologii, în Timișoara, cu 3 centre de diagnostic periferice, în 3 localități izolate din județul Timiș și Caraș-Severin.

Tehnologia poate oferi soluții inovative, sigure, portabile sau interactive pentru a-i ajuta pe vârstnici  să stea mai mult acasă şi să-şi mențină starea de sănătate si funcționarea independent.

Am propus și dezvoltat o soluție inovatoare și unică pentru România, și din cunoștințele noastre și în Europa- CONSULTAȚII ÎN TIMP REAL, PRIN SOLUȚII DE TELEMEDICINĂ, CUPRINZÎND 7 SPECIALITĂȚI MEDICALE: cardiologie, boli interne, endocrinologie, pneumologie, dermatologie, oftalmologie, ORL.

Această soluție inovatoare presupune că un medic generalist se deplasează în zonele rurale unde se află pacientul, cu echipamente medicale de investigare portabile pentru specialitățile vizate, conectate la laptop, care cu ajutorul unui soft dedicat, și conectat la internet, transmite on line, în timp real consultațiile către medicul specialist aflat în Timișoara. Medicul specialist poate comunica cu pacientul, poate realiza măsurători, iar la final emite un diagnostic și tratament.

Pentru zonele rurale fără acoperire GSM, există posibilitatea înregistrării consultației, și a vizionării ulterioare a acesteia de către medicul specialist, în sistem of line, urmând ca la proxima vizita pe teren, medicul generalist să revină la pacient cu interpretarea consultației, diagnostic și recomandare de tratament.

 

Resurse:

  • 12 persoane: coordonator proiect, asistent proiect, consultant e-health, consultant IT, contabil și 7 medici specialiști.
  • în fiecare din cele 3 localități, am beneficiat de colaborarea și sprijinul medicilor de familie și a departamentului de asistență socială din cadrul Primăriilor, pentru identificarea și direcționarea pacienților către serviciile noastre
    laptop, desktop, imprimantă fixă, imprimantă mobilă, ecograf portabil cu 3 sonde: pentru investigații cardiologice, endocrinologice și boli interne, stetoscop, EKG, stație combo pentru investigații oftalmo-dermato-ORL, spirometru, audiometru; toate echipamentele medicale de investigații sunt portabile și se conectează prin USB la laptop, transmițând prin internet, în timp real, datele consultației către medicul specialist.

 

Rezultate:

Soluția de telemedicină dezvoltată și testată în cadrul acestui proiect, poate aduce în proximitatea pacientului, prin internet, competența și diagnosticul medicului specialist, cu costuri minime atât pentru pacient, cât și pentru sistemul de sănătate. Soluția a fost utilizată pentru a consulta “la distanță” peste 730 de pacienți, care au beneficiat de peste 1610 de consultații GRATUITE în: CARDIOLOGIE, BOLI INTERNE, ENDOCRINOLOGIE, OFTALMOLOGIE, DERMATOLOGIE, PNEUMOLOGIE, ORL, diagnosticând situații complexe ce au necesitat consultații interdisciplinare, și chiar boli rare.