Organizație

 

În 2009, Fundația de Ajutor Medical Profilaxis a participat la Gala Societății Civile, cea mai prestigioasă competiție adresată organizațiilor neguvernamentale. Proiectul înscris în concurs – «Dreptul la S.P.I.T.A.L»  a câștigat premiul II la secțiunea Sănătate.

Pe parcursul celor 15 ani de funcționare, Fundația a beneficiat de sprijinul mai multor parteneri și finanțatori, alături de care am reușit să implementăm proiectele propuse.

 

 

Pe parcursul celor aproape 20 de  ani de activitate Fundația de Ajutor Medical Profilaxis a inițiat și implementat mai multe proiecte, atât la nivel local cât și la nivel național, în parteneriat cu alte organizații și instituții publice.

 

Unul din primele proiecte inițiate imediat după înființarea organizației, se numește «Sănătatea este un drept și al nostru» și a fost implementat în 1998. Prin acest proiect am asigurat servicii medicale și medicație- gratuit pentru 350 de vârstnici aflați în evidența Serviciului Social pentru vârstnici al Primăriei Timișoara.

 

Acordarea unei asistențe medicale de calitate a fost și rămâne o preocupare constantă a Fundației Profilaxis, reflectata și în proiectul « Asistența medicală primară în comunitați dezavantajate» derulat in perioada  1999-2000, prin care săptămânal o caravana cu echipamente portabile și medici specialiști voluntari se deplasa în sate izolate din județul Timiș pentru a acorda asistență medicală de specialitate în mod gratuit.

 

Prin proiectul «Să ajutăm copiii cu handicap neurologic» derulat în 1998-1999 în colaborare cu centrul Speranța, Fundația de Ajutor Medical Profilaxis a efectuat EEG gratuit copiilor cu probleme neurologice, iar centrul Speranța a completat cu servicii de recuperare.

 

Situația copiilor seropozitivi a constituit încă de la începuturile activității noastre o prioritate, deoarece în anii ’90 existau mai mulți copii seropozitivi abandonați în secția de pediatrie a Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara. Acestor copii, spitalul nu le putea oferi decât servicii medicale. Alături de Societatea pentru Copii și Parinti-SCOP din Timișoara, Fundația Profilaxis a lansat proiectul «S.O.S. Copiii Infectați cu HIV ! ». Dupa 3 ani de eforturi comune ale celor doua organizații, în 2001 își deschide porțile Centrul de zi Effata pentru copii seropozitivi, primul de acest fel din Timișoara și din vestul țării. Creat inițial pentru copiii seropozitivi abandonați în Spitale, centrul a atras și copii seropozitivi din comunitate, care datorită bolii au abandonat școala. Centrul funcționează și în prezent, dar datorită creșterii vârstei beneficiarilor, s-a transformat într-un centru de resurse pentru tinerii seropozitivi din comunitate.

 

În perioada 2001-2007 Fundația de Ajutor Medical Profilaxis a oferit cadrelor medicale din spitalele din Timișoara șansa unor schimburi de experiență cu medici din străinătate și a donat aparatură medicală de specialitate.

 

În perioada 2007-2010, Fundația de Ajutor Medical Profilaxis a demarat Programul Dreptul la S.P.I.T.A.L (Sănătate Profesionalism Ingrijire Tratament Atentie Longevitate) prin care 6 spitale din Județul Timiș au beneficiat de donație de aparatură medicală de ultimă generație în valoare de peste 300 000 euro, cu sprijinul Fundației Vodafone România. Aceste spitale au fost : Spitalul Orăşenesc Sânnicolau Mare, Spitalul Karl Diel- Jimbolia, Spitalul Orăşenesc Făget, Spitalul Municipal  Lugoj, Spitalul de Penumoogie și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara, Maternitatea Dr D Popescu Timișoara.

 

Fundaţia de Ajutor Medical Profilaxis a derulat în cursul anului  2007, proiectul “Sănătatea e un drept al nostru- Elevi în Şcoală!”, proiect realizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Timiş şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Scopul proiectul a fost  identificarea cauzelor  absenteismului şcolar şi a violenţei la  elevi, mai ales din perspectiva elevilor, și transpunerea acestor informații într-o broșura destinată elevilor, părinților și cadrelor didactice.

În 2007-2008, Fundația de Ajutor Medical Profilaxis a fost partenerul local al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil pentru  proiectul Raportul Alternativ privind respectarea Drepturilor Copilului în România”, finanţat de Reprezentanţa UNICEF în România. Scopul proiectului este elaborarea Raportului Alternativ privind Drepturile Copilului şi a unor recomandări privind promovarea şi respectarea drepturilor copilului la nivel naţional şi local prin promovarea bunelor practici în domeniul protecţiei copilului, punând accent pe parteneraiatul public-privat (ONG). Fundația de Ajutor Medical Profilaxis a asigurat organizarea locală a două grupuri de lucru, și a tipărit în 300 de exemplare acest raport.

 

 “Promovarea bunelor tratamente pentru copiii din România şi părinţii lor”- Dezvoltarea copilului, ataşamentul şi interacţiunea precoce copil – mamă, copil – tată”, Timisoara,  decembrie 2007. Proiectul a fost implementat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Protecția Copilului, iar Fundația de Ajutor Medical Profilaxis a fost partenerul local în organizarea conferinței și a cursurilor prevăzute în proiect, la care au fost invitați experți francezi și români, la care au participat peste 100 de profesioniști.

Fundația de Ajutor Medical Profilaxis, împreună cu Policlinica Profilaxis a inițiat în anul 2008, Campania de informare “Împreună pentru sănătatea ta!”. Pornind de la numele Policlinicii și al Fundației “Profilaxis” ce înseamnă “profilaxia” = prevenirea îmbolnăvirilor, considerăm ca această componentă  stă la baza activității Fundației. În prevenirea îmbolnăvirilor, un rol important îl deține informația corectă și un limbaj accesibil asupra modului de transmitere, a simptomelor și a modului de tratament a bolilor.Cu sprijnul medicilor care activează în cadrul Policlinicii Profilaxis, au fost concepute 10 pliante cu informații despre 10 dintre cele mai frecvente boli, pliante care descriu modalitatea de manifestare a bolii, câteva recomandări privind modalitațile de tratament și bineînțeles recomandarea de a contacta medicul de specialitate. Bolile sau problemele medicale descrise în aceste pliante sunt:

  • alunițele; arteroscleroza; tulburări digestive; dureri gastrice; hemoroizi; Hiperlipoproteinemiile (grăsimi în sânge); hipertensiunea arterial; infecția cu virsul HIV; penumoniile virale; răceala; refluxul gastro-esofagian

Aceste pliante au fost distribuite în sălile de așteptare din cadrul Policlinicii, și altor servicii și instituții interesate de a oferi beneficiarilor lor acces la acest gen de informații. Necesitatea unor astfel de pliante , cu informații accesibile despre probleme medicale frecvente, a fost dovedită de timpul foarte scurt în care au fost epuizate materialele tipărite, ceea ce a necesitat suplimentarea acestora.

 

 

Proiectul ” Sanita insieme“: În cadrul parteneriatului strategic dintre regiunea Veneto-Italia și județul Timiș, în luna februarie 2010 a demarat un proiect pilot de telemedicină, un model de colaborare internațională în domeniul sănătății.

Partenerii proiectului sunt :

  • Spitalul de Reabilitare Cardiologica di Motta Livenza, ORAS
  • Spitalul Ca Foncello din Treviso, ULSS 9 din Treviso
  • Centrul Medical Profilaxis Timisoara
  • Fundatia de Ajutor Medical Profilaxis

Prin acest proiect medici specialiști în imagistică din Italia au venit odată pe lună  în Timișoara și au oferit consultații de specialiate, au lucrat în echipă cu medici specialiști din Timișoara, dar au oferit consultatii de telemedicină prin internet, îndeosebi consultații gen «second opinion» pentru cazurile dificile.

 

În 2009-2010 Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Protecția Copilului  în parteneriat cu Institutul pentru Ocrtotirea Mamei și Copilului din București, Fundația de Ajutor Medical Profilaxis și Asociația pentru o Comunitate Solidară și Intervenția Socială a derulat proiectul Acompanierea Nașterii. Prin acest proiect s- a realizat o cerectare la nivel național privind serviciile existente de Acompaniere a Nașterii în România, și s-au propus o serie de măsuri pentru îmbunătățirea acestora.

 

Ca urmare  a participării la aceast proiect, Fundația de Ajutor Medical Profilaxis a înființat în 2010Centrul de Servicii Perinatale- Profilaxis«  prin care dorim sa oferim serviciile unei echipe  de specialiștii care intervin și pot sprijini  mama și familia în perioada perinatală si până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului: educator perinatal, asistentă medicală, medic de familie, medic ginecolog, medic neonatolog/pediatru, psiholog, medici specialiști.

Până în 2016,  activitățile   Centrului au avut peste 3000 de beneficiari –familii în așteptarea unui copil, familii cu copii 0-5 ani. Activitațile Centrului cuprind:

  • Curs de pregătire pentru naștere-activitate continuă;
  • Seminar “Îngrijirea nou născutului în prima lună de viață” -6 seminarii pe an-GRATUITE.
  • Seminarii tematice cu diferiți specialiști, privind creșterea, dezvoltarea, îngrijirea și educarea copilului 0-5 ani-GRATUITE.
  • Realizarea și tipărirea de materiale informative adresate părinților pe teme privind creșterea, dezvoltarea, îngrijirea și educarea copilului 0-5 ani. În cadrul acestui program s-au tradus  și tipărit 2 broșuri realizate de autoritățile candadiene (cu acordul acestora)  adresate tăticilor.  Aceste materiale sunt distribuite GRATUIT.
    • Implicarea tatălui-Ghid pentru tatăl zilelor noastre, tipărit în 1000 de exemplare
    • 24 ore asistența lângă pătuț- Manualul nou nascutilor pentru tătici, tipărit în 5000 de exemplare
    • Născut prematur-o șansă sau o provocare-carte tradusă și adaptată la realitatea românească de Dr Gabriela Olariu, de la Spitalul Dr D Popescu din Timișoara, tipărită în 300 de exemplare.

Acest proiect este unul pilot la nivel de România, și un model de bună practică, fiind preluat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Protecția Copilului, și promovat atât în rândul celor aproximativ 100 de ONG-uri membre, cât și autorităților din domeniu.

Cursurile și seminariile oferite viitorilor părinți și părinților care au deja copii, continuă din 2010 pâna în prezent!

 

S.O.S. Cancerul la sân! Proiectul derulat în cursul anului 2011, și finanțat de Fundația Vodafone România, a oferit posibilitatea realizării unei echografii  de sân, gratuit, unui numar de peste 1700 de femei, pentru depistarea precoce a cancerului la sân. În peste 100 de cazuri în care echografiile au arătat prezența unor formațiuni suspecte, s-au realizat mamografii  gratuite și au fost referite medicilor specialiști pentru diagnosticare și tratament.

 

În 2011, Fundația de Ajutor Medical Profilaxis a demarat un parteneriat de lungă durată cu Primăria orașului Buziaș. Locuitorii orașului Buziaș și a comunelor înconjurătoare, au fost lăsați fără asistență medicală de specialitate în 2010, când Guvernul Boc a închis o serie de spitale din Țara. În acest context, Primăria Buziaș a început demersurile pentru a găsi variante pentru a  putea oferi locuitorilor posibilitatea de a beneficia de asistență medicală de specialitate, la ei în oraș. Având în vedere profilul Fundației de Ajutor Medical Profilaxis, Primăria ne-a înaintat o cerere, pentru crearea unui parteneriat și pentru găsirea unei soluții la această problemă, iar în cadrul ședinței de Consiliu Local, s-a votat darea în folosință a spațiului fostului spital Buziaș (cu excepția Unității de Primire a Urgențelor) către Fundația de Ajutor Medical Profilaxis, iar aceasta având tot sprijinul autorităților locale să scrie proiecte pentru continuarea activității cabinetelor medicale de specialitate

În 2012, echipa de specialiști a Fundației de Ajutor Medical Profilaxis a fost partenerul Consiliului Județean Timiș în proiectul CASA. Obiectivul proiectului este de a sprijini eforturile depuse la nivel regional pentru a crea sinergii şi colaborări între serviciile sociale. Fundatia de Ajutor Medical Profilaxis a fost invitată de CJT să desemneze experți în E-health/telemedicină și dezvoltare de servicii/proiecte pentru a participa la vizitele de studiu din cadrul acestui proiect. Fundația a delegat 4 persoane care au participat în perioada  septembrie 2012- iunie 2013  la 5 vizite de studiu: in Spania-Barcelona, Spania-Sevilia, Olanda, Danemarca, Anglia.

În 2014, Fundația de Ajutor Medical Profilaxis, pe lângă activitățile adresate părinților, a demarat un proiect adresat vârstnicilor. Proiectul “Sănătate pentru toți”, implementat cu sprijinul United Way și a Policlinicii Profilaxis, a oferit servicii de fizioterapie și gimnastică medicală pentru  180 de vârstnici, beneficiari de servicii sociale din Timișoara.

În 2014, Fundația de Ajutor Medical Profilaxis, a derulat cu sprijinu Consiliului Județean Timiș un proiect pilot, de “Screening Neonatal pentru 55 de Boli Metabolice” pentru 1100 de nou născuți din județul Timiș. Rezultatele acestui proiect sunt: realizarea a 1100 de teste la nou născuții din județul Timiș, din care  14 au avut un rezultat suspicios. Din aceste 14 rezultate suspicioase, pentru 8 au fost realizate testări suplimentare până la confirmarea sau infirmarea suspiciunii, și din fericire rezultatul final a infirmat suspiciunea. Din păcate în 2 cazuri, părinții au refuzat testările suplimentare, iar în 4 cazuri, nu am reușit să contactăm familia pentru că au completat  informații eronate sau nu au completat în formular datele de contact. Din aceste 14 rezultate suspecte, 4 au fost pentru fibroza chistica, 5 pentru hipotiroidism congenital 4 pentruG6PD și unul pentru  defect de absorbție a carnitinei.

În 2015, un nou proiect al Fundației de Ajutor Medical Profilaxis a demarat fiind susținut  de Fundația Vodafone România și Centrul Medical Profilaxis. Proiectul pilot la nivel de țară-Împreună pentru sănătate, prin care am dezvoltat o soluție de telemedicină, prin care oferim consultații de specialitate, în timp real, pentru pacienți de zone izolate din județul Timiș și Caraș Severin. Proiectul continuă până la sfârșitul anului 2016.

Tot în 2015, cu sprijinul campaniilor de alergare Timotion, un alt proiect al Fundației de Ajutor Medical Profolaxis a atras atenția participanților la aceste curse, care au direcționat taxa de participare către proiectul propus de noi- Vreau să cresc sănătos! Prin acest proiect, 15 copii suporaponderali, vor porni lupta împotriva surplusului de kilograme sub indrumarea  unei echipe multidisciplinare coordonată de medicul pediatru. Acest proiect continuă în 2016.